Skip to main content

Geschiedenis – dagboek van Croisière Minerva

02/10/1953 - Het vertrek

In de vroege uurtjes verzamelden de 10 bemanningsleden zich in Brussel om aan hun reis te beginnen. De bemanning was een gemengd gezelschap en had elkaar pas een paar dagen eerder voor het eerst ontmoet. De wagens werden volgeladen met de laatste benodigdheden en de expeditie ging op weg.

De organisator van de expeditie was Raymond Boschmans, een doorgewinterde reiziger en zijn vrouw. Hij was de eerste die in 1928 met de auto over land van Brussel naar Belgisch Congo reisde. De hele reis zou worden gedocumenteerd door Pierre Levie, Gérard Perrin en Philippe Colette. Ze hadden 2 Land Rovers tot hun beschikking die waren geprepareerd door de Minerva-fabriek. Een ervan had een generator die door de aftakas werd aangedreven om alle lichten en filmapparatuur die nodig waren voor hun project van stroom te voorzien.

Paul Frere was een zeer bekende en geprezen autocoureur en journalist & hij zou ervoor zorgen dat er een boek over de reis werd gepubliceerd en hij zou de kranten in België op de hoogte houden van hun vorderingen.

Pierre Levie werd vergezeld door zijn vrouw en zoon, die hen voor het eerste deel van de reis tot Bagdad zouden vergezellen. Er deden ook 2 monteurs mee, Jean Pierre Douret en Guy de Pierpont.

Tijdens de eerste etappe van de expeditie, tussen Brussel en de Nederlandse grens, werden ze vergezeld door Mathieu Van Roggen, de eigenaar van Societé Nouvelle Minerva. Na een zeer grondige douanecontrole aan de Nederlandse grens konden ze eindelijk aan hun reis beginnen en genoten ze van de Duitse Autobahn.

Ze klokten 725 km op de eerste dag en eindigden de dag in het stadje Ulm in Duitsland.

Croisière Minerva vehicles ready for departure

03/10/1953 - Ulm - Graz

Hoewel de bemanning gloednieuwe Land Rovers en Armstrong Siddeleys had gekregen, hadden ze tijdens de eerste dag gemerkt dat de Land Rovers allebei volledig overbeladen waren en zich vreselijk gedroegen op de weg. Voordat ze hun reis voortzetten, lieten ze de wegveren van de Land Rovers versterken bij een plaatselijke garage in Ulm.

De 107 Land Rover had een aftakasaangedreven generator geïnstalleerd tussen de voorstoelen die waarschijnlijk nog eens 300-400 kg toevoegde aan het al volgeladen voertuig. Naast het roofrack waar statieven en kabels werden vervoerd, had de achterkant van de 107 een metalen rek met planken, waar alle lampen voor de filmploeg werden vervoerd.

De upgrade van de achterveren duurde een hele tijd en de volgende etappe van hun reis begon pas in de namiddag. Extra filmapparatuur & filmvoorraad moest door de filmploeg worden opgehaald in München. Pierre Levie had 2 cinematografen die tijdens de reis verschillende documentaires zouden maken, sommige in opdracht van de Belgische regering. Deze documentaires zouden later voor educatieve doeleinden op scholen worden gebruikt en onderwerpen behandelen zoals de kruisvaarderskastelen van Syrië, de moerassen van Irak of de wonderen van Persepolis in Iran.

Later op de dag ontmoetten we elkaar weer bij de Oostenrijkse grens en vervolgden we de reis naar de prachtige stad Salzburg. Vandaag slechts 290 km gereden, maar er zijn broodnodige wijzigingen aangebracht aan de ophanging van de auto.

Revised - Croisière Minerva - ULM visit to the garage
Revised - Land Rover 107 during night film shoot at Persepolis (Iran)

04/10/1953 - Graz - Salzburg

Deze ochtend begon met slecht nieuws, het mooie weer waar de bemanning tot nu toe van genoot was veranderd in een koud en regenachtig briesje. De filmploeg had gehoopt wat opnamen te kunnen maken in het oude centrum van Salzburg, maar besloot vroeg te vertrekken naar Graz vanwege het weer. Voordat hij vertrok, besloot Pierre Levie nog wat tekst op het dak van zijn 107 te schrijven. Paul Frère zou later de bewegwijzering op de voertuigen voltooien door alle etappes toe te voegen naarmate ze vorderden.

De kleinere en kronkelige wegen voerden hen door het Oostenrijkse platteland en de bergen, met een paar steile hellingen tot 23%. Ze stopten voor de lunch aan de oevers van de Grundlsee en vervolgden hun reis tot ze Graz bereikten, na slechts 270 km.

Vanwege het slechte weer en het feit dat de wegen op een zondag blijkbaar vol zaten met toeristen, was dit stuk weg erg vermoeiend om te rijden. Vooral de fietsers die zonder licht reden bleken zenuwslopend te zijn voor de chauffeurs van de crew. Niets nieuws eigenlijk, 70 jaar later.

Meneer Boschmans, die de expeditie had georganiseerd, had ervoor gezorgd dat ze waar mogelijk in goede hotels verbleven. In Graz had de bemanning een goede nachtrust in het beroemde Parkhotel, bekend om alle beroemde beroemdheden en politici uit die tijd.

05/10/1953 - Salzburg - Belgrado

Om 7 uur ‘s ochtends ging de bemanning op weg voor hun volgende etappe naar Joegoslavië, met Belgrado als bestemming, een fikse tocht van 700 kilometer voor de boeg.

Na een kort stuk in Oostenrijk stonden ze voor hun eerste echte hindernis bij de Joegoslavische grens. De grenscontroles hier waren een vervelende beproeving die meer dan een uur duurde omdat een douanebeambte al hun documenten handmatig op verschillende vellen papier kopieerde.

Rijdend door het weelderige platteland hielden ze zich voornamelijk op kleinere wegen. Pas na het passeren van Zagreb bevonden ze zich bijna alleen op een recht stuk snelweg. Paul Frère merkte op dat er nauwelijks andere voertuigen te zien waren, en de voertuigen die ze tegenkwamen zagen eruit alsof ze geen lange afstanden konden afleggen zonder kapot te gaan.

Zagreb bleek een wereld apart te zijn van de westerse steden die ze tot nu toe hadden doorkruist. Hier kregen ze hun eerste voorproefje van Oost-Europa. Tijdens een snelle pitstop om te tanken merkten ze dat de georganiseerde en schone straten van het Westen plaats hadden gemaakt voor openluchtmarkten en geplaveide straten vol kuilen. Vreemd genoeg stonden er op bijna elk kruispunt politieagenten het verkeer te regelen, maar er waren nauwelijks auto’s. Paardenkarren leken het verkeersbeeld te domineren.

Bij hun aankomst in Belgrado ‘s avonds werden ze opgewacht door de Belgische attaché in het land, die een kleine receptie voor hen organiseerde. De bemanning wilde graag de plaatselijke Slavische keuken ontdekken en dineerde nogal teleurstellend in een plaatselijke kebabbar. Om de avond af te sluiten bezochten ze een van de beroemdste cabarets van Belgrado, maar ook hier vertrokken ze een beetje teleurgesteld. Misschien verwachtten ze Slavische folklore te vinden, die eigenlijk al een tijdje geleden uit de plaatselijke cultuur was verdwenen.

Opnieuw vond de bemanning uitstel in een uitstekend hotel, deze keer in het gerenommeerde Excelsior Hotel. Het was in die tijd een geliefde plek voor de hogere klasse. Hoewel hun verblijf kort was, waardeerden ze de comfortabele accommodatie en konden ze uitrusten voor de uitdagingen die hen te wachten stonden op de weg die voor hen lag.


Crosier Minerva Yugoslavia
Crosière Minerva Yugoslavia

06/10/1953 - Belgrado - Skopje

Al vanaf het begin van de expeditie waren de bemanningen het erover eens dat het handiger zou zijn als iedereen zijn eigen tempo en route volgde. Dit betekende dat ze niet altijd samen reisden, maar elkaar om de 2 of 3 dagen ontmoetten op een afgesproken locatie.
Dit gaf de 2 snellere auto’s, de Armstrong Siddeleys, de gelegenheid om wat meer sightseeing te doen, terwijl de Land Rovers met de filmploeg wat locaties bezochten die interessant waren voor hun filmproject.

Toen Paul Frere ‘s ochtends Belgrado verliet, reed hij in de richting van Mitrovica (nu in Kosovo) en genoot van het prachtige landschap. Ze merkten op dat alle dorpen die ze passeerden echt arm en vervallen waren en geen van de westerse gemakken misten die ze tot nu toe hadden gezien. Frere merkte echter op dat, hoewel ze ogenschijnlijk arm waren, de mensen die ze ontmoetten bijzonder gastvrij en gastvrij waren en de weinige dingen die ze hadden met hen deelden.

In Mitrovica hadden ze moeite met het vinden van accommodatie voor de nacht en namen ze genoegen met Hotel Jadran, dat erg rudimentair en vies was. Het ontbijt ‘s ochtends was beperkt tot 4 sneetjes brood en veel slivoviç.

Pierre Levie en de rest van de filmploeg waren vanuit Belgrado richting het oude klooster van Studeniça vertrokken, dat bekend stond om zijn fresco’s, om daar opnames te maken. Het plan was om daar te overnachten, maar na inspectie van de schaarse ijskoude kamers besloten ze door te rijden naar Skopje en daar onderdak te zoeken.

Na een lange en vermoeiende rit komen ze om 2 uur ‘s nachts aan in Skopje, alleen om te horen dat het hotel volgeboekt is. Geen andere oplossing dan de rest van de nacht doorbrengen in de ijskoude voertuigen…

Crosière Minerva Yugoslavia